Böcker för barn om självkänsla och medkänsla

Det är så viktigt att nå barnen tidigt och prata medkänsla, självkänsla och att ta sin plats i världen. Det är det precis vad huvudpersonen i mina böcker om Liv och Smilla gör. Liv tar sin plats.

Med mina böcker som grund möter jag skolbarn och pratar om omtanke om oss själva och andra. Vi hittar också kreativiteten och släpper kraven. Böckerna vänder sig till åldern 6–9 år men kan läsas för yngre och av äldre.

I den första boken, Liv och Smilla – vägen hem, ställs Liv inför ett beslut. Att göra som hennes föräldrar har sagt att hon måste, eller att följa sin inre röst som säger något annat just den här gången?

Till boken finns ett fördjupningsmaterial med underlag för värdegrundsarbete. Här finns bland annat frågor om mod, självkänsla och medkänsla.

Materialet finns för nedladdning här.

Liv och Smilla – vägen hem fick Region Hallands litteraturstöd 2019.

”En referensgrupp bedömer ansökningarna och de titlar som får stöd är av god kvalitet, både tekniskt och redaktionellt, samt har ett värde för Halland. Syftet med stödet är att professionella författare ska ha goda möjligheter att bo och verka i Halland genom att skriva och ge ut litteratur av hög kvalitet. Stödet ska också främja kvalitetsutveckling och kvalitetsdiskussion om litteratur och dess roll i samhället.”

”Liv och Smilla – vägen hem av Maria Redström Norrman, Idus förlag. Debutant med en spännande historia. Det är en söt liten bok med driv i berättelsen. Här diskuteras stora frågor om liv och död. Med pedagogiska frågor.”

Du hittar böckerna på Idus förlag, Adlibris och Bokus mfl.

Vill du ha en bok med en personlig hälsning är du varmt välkommen att höra av dig direkt till mig.

Storyn bakom Liv och Smilla – vägen hem

Det var egentligen inte tanken att det skulle bli en bok. Det började istället med att två skygga kattungar kom till oss. Vi fungerar som jourhem för via Falkenbergs Djurskyddsförening och tar hand om hemlösa katter. En av de som kom var kolsvart och fräste så fort vi kom nära. För att vänja dem vid människor satt min man och jobbade i katternas rum, barnen gjorde sina läxor där och jag började skriva. Berättelsen om en svart kattunge tog form. Jag tänkte att det kunde bli en godnattsaga till vår yngsta. Hon tyckte om den och bad mig fortsätta skriva. Fler fick läsa. En vän som själv skriver barnböcker sa

-Maria, du måste skicka in den.

Jag kommer aldrig att glömma svaret jag fick från förlaget.

Jag tycker mycket om din bok och vill gärna ge ut den, hälsningar Ulrika.

Läs mer om vägen till boken på Debutantbloggen.

Sagt om Liv och Smilla -vägen hem

Berättelsen om Liv och den lilla katten – som sen får namnet Smilla – är en av det bästa böckerna jag läst för ålderskategori 6-9 år. En spännande berättelse där konflikterna avlöser varandra på ett mycket skickligt sätt och som håller läsaren på tårna. Betyg 5 av 5 Barnbokspodden

Vacker, gripande & fint illustrerad! Betyg 4 av 5 Jenniesboklista

Boken är en riktig lyckosaga som vi blir varma i hjärtat av att läsa om. Liv och Smilla- Vägen hem är en underbar liten bok för små djurälskare! Betyg 4 av 5 Villivonkansbooks

Detta är en väldigt mysig bok som passar djurälskare. Hela boken genomsyras av omtanke för vilsekomna djur. Betyg 4 av 5 Barnboksfamiljen

Nyutkommen

Liv och Smilla – viktigt på riktigt

Viktigt på riktigt är den andra boken om Liv och tar upp drivkraften bakom ett engagemang. I det här fallet har Liv något viktigt som hon vill berätta för välden, något som kan hjälpa många. Men det är inte helt enkelt att försöka vara modig.

Till boken finns ett fördjupningsmaterial med underlag för värdegrundsarbete. Här finns bland annat frågor om mod, självkänsla och medkänsla.

Materialet finns för nedladdning här.

Bibliotekstjänst lektör Agneta Warheim säger följande om boken:

”Kapitelbok. Allt startar i en situation som många barn kan känna igen sig i, de ska skriva en berättelse i skolan
och har ingen aning om vad de ska skriva. ”

”Det är en mycket engagerande berättelse av författaren Maria Redström Norrman, med instämda illustrationer i en blå/grå skala av Joen Söderholm. Boken är en fortsättning på Liv och Smilla – vägen hem. Det hela avslutas föredömligt med tips om vad du kan göra om du hittar en övergiven katt, och tänk på att det är inte du som väljer katt – det är katten som väljer sin människa. Liv och Smilla – viktigt på riktigt är en fin bok för alla kattälskare.”
Helhetsbetyg: 4.

Liv och Smilla – viktigt på riktigt är en underbar berättelse för alla kattälskare som både är lättläst och oerhört intressant. Det är också en mycket lärorik bok som får en att direkt vilja åka till närmsta katthem för att skaffa katt. Illustrationerna är dessutom väldigt fina och gör läsningen ännu roligare och intressantare. Betyg 5 av 5. Bokslukarfeministen

Underbar, gripande & fint illustrerad! Betyg 4 av 5 Jenniesboklista